DESPRE NOI INFO EUROPEAN JUNIOR CUP PROGRAM REGULAMENT REZULTATE INSCRIERI / REGISTER TULCEA GALERIE FOTO 

DESPRE NOI

Asociaţia “Ivan Patzaichin - Mila 23” este o initiaţivă a cvadrupului campion olimpic Ivan Patzaichin, o legendă a canotajului, fiind singurul român caruia Comitetul Olimpic Internaţional i-a acordat Colanul de Platină. După succesele înregistrate în cariera sa sportivă, Ivan Patzaichin a devenit antrenor, iar în 2010 a fondat Asociaţia “Ivan Patzaichin - Mila 23”.

Asociaţia preia numele satului natal al lui Ivan Patzaichin (Mila 23), asumând misiunea de a sprijini comunităţile locale din Delta Dunării şi de a întoarce Deltei şi oamenilor de acolo atenţia de care au nevoie pentru a-şi păstra tradiţiile, meşteşugurile, şi pentru a menţine naturaleţea locului.

Proiectele dezvoltate de Asociația “Ivan Patzaichin - Mila 23” au o puternică componentă educativă, promovând și explicând concepte moderne (ecoturism, turism cultural, turism de aventură, turism sportiv, turism responsabil, turism lent) care pot activa avantajele competitive ale României: capitalul natural, autenticitatea, diversitatea peisajelor și biodiversitatea, varietatea formelor de relief, elemente specifice de cultură (tradiții, gastronomie etc.)


Programele iniţiate sau proiecte în curs:

Mişcarea Rowmania este o initiaţivă prin care dorim să atragem turişti iubitori de natură şi tradiţii în Delta Dunării şi alte zone naturale româneşti, promovând sportul cu vâsle (barca cu vâsle, bicicleta apelor) ca bază pentru turismul sustenabil, responsabil şi nepoluant. Rowmania este prima mişcare de descoperire şi promovare a traseelor pe apele din România. Este, de asemenea, un proiect de antreprenoriat social şi un brand dedicat, sub care realizăm proiecte pentru încurajarea turismului ecologic şi a agrementului cu ambarcaţiuni cu vâsle.

Canotca,“bicicleta apelor” 
este un nou tip de ambarcaţiune, o canoe ca o lotcă, un produs românesc care preia tradiţia marangozilor din Delta Dunării (meşteşugarii bărcilor de lemn) şi o îmbină cu liniile dinamice ale unei canoe moderne. Manevrabilă şi preluând caracteristicile unei biciclete în traficul aglomerat, canotca este un vehiculul care, împreună cu traseele şi destinaţiile ecoturistice, completează infrastructura de ecoturism din Deltă. Canotca este construită numai pe plan local, de meşteri care vor reînvăţa un meşteşug aproape uitat.

Rowmania FEST - Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, la Tulcea (cu șapte ediţii la activ)
Activităţi: competiţii nautice cu canotci, târg de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabilă, spectacole culturale ale comunităţilor locale, dezbateri, evenimente gastronomice, concerte, proiecţii de film ş.a. Rowmania FEST poate deveni un reper internaţional în calendarul marilor festivaluri în aer liber, fiind unic prin caracterul său pentru că îmbină sportul cu spectacolul şi evenimentele de stradă, subliniind în acelaşi timp importanţa promovării ecoturismului, a valorilor autentice ale patrimoniului local, a resurselor culturale locale şi a eco-gastronomiei.

Descoperă ROWmania -
Concurs de vâslit în canotci de 10+1 locuri, o serie de evenimente (mini festivaluri pe apă) organizate în orașele străbătute de râuri sau cu deschidere la lacuri. După realizarea cu succes a celor 4 ediții anterrioare în Călărași, Târgu Mureș, Giurgiu, Galați, Brăila, Alba Iulia, Arad, București și Tulcea, obiectivele acestei campanii rămân neschimbate: (re)conectarea oamenilor la patrimoniul natural, promovarea României ca destinație de ecoturism la nivel national și international, subliniind importanța patrimoniului hidrografic national și rolul pe care luciul de apă îl are, din punct de vedere turistic.

Triunghiul Ecoturismului in Delta Dunarii – Proiectul “Crisan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor”. Proiectul va crea premisele crearii primului pachet integrat de ecoturism din Deltă, disponibil în triunghiul Crișan-Caraorman-Mila 23. Turiștii vor beneficia de prima zonă amenajată pentru birdwatching din România (la Sanctuarul Păsărilor - Caraorman) și vor putea descoperi spectacolul gastronomiei locale în traseul culinar “Pește ca la Mila 23”. Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan va oferi trasee de 3-5 zile cu canotcile pentru vizitarea triunghiului ecoturismului. Triunghiul Crișan + Caraorman + Mila 23 va deveni nucleul unei destinații ecoturistice cu marcă proprie ce promovează produse și servicii locale și tradiții culturale.

Proiectul “Lotca Habitat – Pescaturism in Delta Dunarii”. Primul serviciu turistic de pescaturism din România, disponibil din primavara 2015 în Mila 23, Delta Dunării. Proiectul Lotca Habitat introduce în vorbirea curentă un termen încă necunoscut: pescaturismul, un concept nou în România, dar din ce în ce mai popular la nivel european. Pescaturismul propune turiștilor să încerce, alături de pescari, o zi din viața acestora. Astfel, din lotcă, turiștii vor insoți pescarii în traseul lor zilnic printre vârșe și vintire, și vor putea găti împreună masa tradițională de pește. Acest tip de activitate turistică de nișă, neintruzivă, cu mare potențial de atractivitate,  îmbunătățește și diversifică oferta operatorilor de turism, adăugând experiențe noi pentru turiștii care vor să se apropie de natură și de cultura locului.

Eco-Reintegrare. Case noi: Sanse noi prin meserii vechi in  Delta Dunarii - Proiect pilot de reintegrare socială a deținutilor din Penitenciarul Chilia Veche prin învățarea de meserii tradiționale, folosind conceptul de “human ecology”. Proiectul se adresează în special deținuților cu grad redus de educație și deci, cu cele mai mici șanse de reintegrare.

Atelier-şcoală de marangozi la Tulcea - spaţiu ce va fi înfiinţat cu scopul de a realiza canotca şi a promova meseria de creator de bărci din lemn, în condiţiile folosirii unor metode şi tehnologii cu un grad ridicat de responsabilitate faţă de mediu şi societate.

Centrul de Ecoturism Rowmania București - Hotspot de informare și educare cu privire la ecoturism și de promovare a României ecoturistice. Este amplasat in centrul Bucurestiului, intre Podul Unirii si Biblioteca Nationala, fiind un spatiu de agreement unic in Capitala. Academia Rowmania este programul care își propune să redefinească spațiul public din locația menționată și să-l redea bucureștenilor pentru activități recreative, mișcare în aer liber și agrement.

Infrastructura verde.
 Dezvoltarea celei mai mari infrastructuri turistice pentru barca cu vâsle din Europa. Proiectul ţinteşte oferirea de noi activităţi la îndemâna localnicilor (construcţii de bărci, servicii turistice), care pot duce la creşterea veniturilor lor fără să fie nevoie de investiţii importante din partea acestora. În iulie 2012, Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Asociaţia de Ecoturism din România au lansat un centru pilot de testare a acestei infrastructuri, Centrul de Ecoturism Rowmania – Crişan. Aici sunt oferite trasee de turism lent cu canotca, ghidare şi interpretare a naturii şi biodiversităţii locale. 

Danube Connection: Ecotourism & Culture - Campanie internaţională de promovare a Deltei, parte a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care conectează ţările riverane Dunării prin concursuri de vâslit în canotcă şi instalaţii de artă în spaţiul public. Caravana Danube Connection a trecut în 2012 prin 4 ţări dunărene: Austria, Slovacia, Ungaria şi România.

La masă cu Oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării. Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Centrul de Ecoturism Rowmania – Crișan,
deschis în iulie 2012, este un proiect pilot de antreprenoriat social al Asociației de Ecoturism Romania (AER) și al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, parte din noua abordare a viitoarei infrastructuri verzi a Deltei Dunării. Oferta Centrului cuprinde ture cu canotca, cu ghidare si interpretare, cazare si gastronomie traditionala in scopul descoperirii naturii si culturii locale. 

„Muzeul plutitor - Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării”, proiect de artă public, rezultatul unei cercetări şi al unor ateliere interdisciplinare desfăşurate în cursul lunii iulie 2013 la inițiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23. Muzeul este construit în jurul unui obiect autentic local, “lotca dunăreană”, barca pescărească tradițională, mijlocul de transport și comunicare tipic pentru satele de pe apă. Proiectul valorifică patrimoniul material și imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiție și cultură locală

Inaugurarea Centrului “Viitorul Campion” pentru inițierea copiilor în sporturi nautice – Mila 23, Delta Dunării. Satul Mila 23, unde vâslitul era până nu demult o tradiţie, este locul de naştere al multor români ce au ajuns campioni internaţionali la canoe. Experienţa şi pasiunea acestora vor fi folosite într-o „şcoală” de vâslit pentru copiii din sat, găzduită de Centru.


Mai multe detalii - aici.produced by interactivelook

Organizatori:

Parteneri:

Cu sprijinul:

Parteneri media: